سخنرانی رئیس موسسه آموزش عالی مارلیک در کنفرانس بین المللی شرق شناسی، تاریخ و ادبیات پارسی – ایروان ارمنستان
تاریخ خبر : یکشنبه 16 خرداد

دکتر مصطفی رستمی رئیس موسسه آموزش عالی مارلیک در کنفرانس بین المللی شرق شناسی، تاریخ و ادبیات پارسی واقع در دانشگاه دولتی ایروان ارمنستان در تاریخ 6 خرداد 1395 / 26 مه 2016 به ارائه مقاله خود به صورت سخنرانی با عنوان: "  نقش ها و فرم های بدیع و بدوی در هنر "چوتاشی" ایران; جلوه همنوائی فرهنگ و محیط زندگی" پرداختند.

ایشان در بخشی از سخنرانی خود در این همایش که با حمایت و مشارکت علمی موسسه آموزش عالی مارلیک در شهر ایروان ارمنستان و در بزرگ ترین دانشگاه آن کشور برگذار گردید - بیان داشتند:

"خلّاقیت و اصالتی که در فن و هنر مردم شمال ایران ــ به ويژه هنر اصيل چوتاشي ــ مشاهده می­شود، نشان از فرهنگ و رابطه زلال آن با محیط زیست دارد که از قرن­ها پیش در این ملک جاری است و هنوز از طراوت و لطافت آن کاسته نشده است."

"چوتاشي يا كنده­كاري چوب از جمله هنرهاي بسيار اصيلي است كه از گذشته­هاي دور تا به حال در برخي روستاها و شهرهاي شمال ایران به طور ویژه مازندران و گیلان - ساخته مي­شود. سادگي و اصيل بودن آن از حيث مواد اوّليّه، ابزار، فن ساخت و به ویژه نقش ها و فرم­هاي بدیع و بدوی مورد استفاده، نمايانگر آن است كه اصالت آفرينش آن به ويژه در منطقه­ي مورد مطالعه از ديرينه­ي زياد برخوردار است. وجود درختاني چون مارو، ممرز، انجيلي، توسكا، شمشاد، شیشار، افرا، نمدار، نارون، ملچ، اوجا، شاه بلوط، راش، بيد، آزاد، سدر و... در جنگل­هاي انبوه مازندران و گیلان، نعمت­هاي عزيزي است كه مورد استفاده­ي هنرمندان چوب كار ــ به ويژه چوتاشان ــ قرار مي­گيرند."

"از ویژگی های بارز هنر چوتاشی شمال ایران، زیبائی و در عین حال بی تکلفی این هنر بومي است. هنري كه با روح استادكاران آن درهم آميخته و در دستان هنرمند آنان شكل و قوام يافته و منقوش به نقش هاي بدیع و بدوی كه با تاثیرپذیری از طبیعت و محیط زندگی خود نسل به نسل و سينه به سينه گشته و سرانجام بر پيكره­ي خلق شده­ي آن نشسته است تا شايد در هياهوي صنعتي دنياي مدرن، نسلي نو پديد آيد و دست در دست‌ آخرين بازماندگان اين هنر نهاده و آن را به جايگاه متعالي خود در زندگي صنعتي­زده­ي امروز بازگرداند."

"نقش های ساده ی به کار رفته در هنر چوتاشی مازندران و گیلان برگرفته از حیوانات – به ویژه پرندگان، چهارپایان و درندگان - ، کوه ها، درختان و دریا در قالب خطوط شکسته و منحنی هندسی و یا فرم های حجمی به صورت ظرف و یا ابزار است."

یادآور می گردد، دکتر مصطفی رستمی - عضو کمیته علمی بین المللی این کنفرانس - علاوه بر مقاله مستقل خود، با ارائه یک مقاله دیگر که به طور مشترک با دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد هنر اسلامی موسسه آموزش عالی مارلیک سرکار خانم مژگان قاسمی - تالیف گردید، در این همایش بین المللی حاضر شدند.